Vážená pani poslankyňa, pán poslanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach (otvorený list).

13x18

Vážená pani poslankyňa, pán poslanec.

Dňa 12.12.2016 budete prejednávať veľmi nekvalitný materiál opäť o Považskej 40, kde firma Domov Terasa s.r.o. (spolumajiteľ je aj Dr. Cuľba, kt. mal firmy s tetou Ankou…)   prerobila jednu ubytovňu na byty a má v pláne prerobiť aj druhú. Obe budú mať spolu cca 200 bytových jednotiek + nejaké podnikateľské prevádzky. Potrebný počet parkovacích miest je cca 240. Vedenie mesta tvrdí rôzne rozprávky okolo tejto investície (prečo práve len okolo tejto ?) , že sa jedná o sociálne štartovacie byty pre mladé rodiny a podobne. Viete za koľko dnes predáva D.T. jeden takýto „sociálny“ holobyt (bez WC misy, podláh, kuchyne atď) s plochou 40m² ? Podľa informácií ktoré mám tak za 62 000 EUR. Sociálny byt ako lusk ! A aj keby. Jedná sa o čistý podnikateľský zámer, akých sú stovky, a preto predstavitelia mesta by nemali takto okato za túto (smerácku) investíciu lobovať. Ale lobujú… Primátor dokonca pravdepodobne nad zákonný rámec.

1, Mestské zastupiteľstvo aj na návrh Domov Terasa schválilo, že na Považskej 40 medzi blokmi si má investor postaviť parkovaciu garáž. MZ zmenilo kvôli ním územný plán a aj dopravné regulatívy, čiže všetko je dnes dané. Všetko. Preto nevidím dôvod na zmenu.

2, Mesto zásadne neodpredáva mestské pozemky pod objektami statickej dopravy (sú to aj parkoviská), ktoré vybudoval súkromný investor. Vždy investor toto vybuduje a následne odovzdá mestu, o čom hlasujete takmer na každom zastupiteľstve. Tu ale investor žiada odkúpenie pozemkov lebo sľubuje…

3, Mesto chce odpredať lukratívny stavebný pozemok v centre Terasy za smiešnu cenu a to 45 EUR/m². Pritom pán primátor strašil poslancov s cenou za Borovicový háj a to 76 EUR/m² aj keď sa jedná o vysadený lesík na bývalom vojenskom cvičisku, bez infraštruktúry a bez možnosti na tomto pozemku stavať !!! Úžasný rozdiel v cene, však?
A to na danom zastupiteľstve idete odpredávať stavebné pozemky pod garážami pre obyvateľov aj za 83 EUR/m². Čiže jednému za 83 a vyvolenému za 45 za to isté…
Aj občan najprv postavil garáž a až potom mu mesto odpredáva pozemok. Prečo tu to chcete robiť opačne?

Materiál, ktorý ste dostali k požadovanému odpredaju pozemku na Považskej 40 je veľmi zlý a veľmi neodborne pripravený. Jedinú informáciu ktorú viete je cena. Nič viac.

Viete čo tam ide investor postaviť? Garáž malú či veľkú? Alebo poschodovú? Neviete.
Pre koľko áut? Garáž pre 4 autá? Alebo dom pre 50 či minimálne 200? Tiež neviete.
Aké veľké to má byť? Tiež neviete.
Kedy to musí byť postavené?
Má to byť verejné či súkromné? Tiež neviete.
Bude tam parkovné platené? Tiež neviete.
Budú sa tam parkovacie miesta odpredávať?
Ak sa budú odpredávať, nehrozí, že tých cca 200 áut bude nakoniec parkovať medzi blokmi na Luniku I mimo Považskej 40 ?
Takmer nič neviete, ale idete hlasovať – odpredávať.

Nemali by ste v uznesení jasne požadovať konkrétne podmienky realizácie?
Nemali by sa pozemky pod týmito objektami predávať až po kolaudácii? Mali.
A čo obsahuje váš návrh iba okrem smiešnej ceny za m² ? Nič.
Aké uznesenia k materiálu prijali Dopravná komisia či Legislatívno-právna? Žiadne, aj keď podľa rokovacieho poriadku by mali.

Záver:
Tento materiál by mal byť stiahnutý z rokovania, lebo je veľmi zle pripravený. Vy ako parlament ste už pre danú lokalitu určili pravidlá hry dávnejšie, ktoré dokonca navrhol aj sám investor. Mesto pozemky nepredáva. A ak by chcelo predať, tak až po kolaudácii a nie za tú navrhovanú smiešnu sumu, lebo ňou páni poslanci okradnete mesto Košice a jej obyvateľov, od ktorých ale pýtate sumy o 100% vyššie, ako pre firmu na Považskej 40.

Vďaka
Zdenko Lipták – občan mesta Košice

Niekoľko mojich článkov na danú tému:
Koľko stojí v Košiciach 1 m² pre smerákov a koľko pre občanov ? – https://zdenkoliptak.com/2016/12/08/kolko-stoji-v-kosiciach-1-m%c2%b2-pre-smerakov-a-kolko-pre-obcanov/

Zavádzanie mesta Košice okolo Považskej 40 v Košiciach na úkor ľudí a v rozpore s uzneseniami mestského parlamentu… – https://zdenkoliptak.com/2016/06/07/cervene-klamstva-okolo-povazskej-40-v-kosiciach-na-ukor-ludi/

 

 

2 thoughts on “Vážená pani poslankyňa, pán poslanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach (otvorený list).

  1. 😁Skutocne usilovna praca p. Liptak
    kazda minca ma ale dve strany

    pre iniciativu p Liptaka sa pozastavil projekt na postavenie parkoviska na mestskom pozemku pri Medickej kde malo byt vytvorenych 130 parkovacich miest na pozemku prenajatom od mesta a odovzdane uživateľom v okoli to znamenalo realne riešenie problemoveho parkovania v okolí Považskej aj ostatnych obyvateľov – voľne pristupne parkovisko

    v preklade susedia pana iniciativneho p Liptaka mohli mat parkovanie za 0-€ v svojej
    tesnej blizkosti
    vďaka p Liptak !!!

    Ak sa nedokonci parkovacia podzemna garaž je predpoklad , že ostane projekt na povodny účel využitia – Ubytovňa nižšieho štandartu .
    V tomto pripade mily susedia p Liptaka sa možu pripraviť na vačsie problemy s parkovaním ake maju doteraz a veľku fluktuaciu ubytovaných hostí ubytovne – zniženie komfortu -pohybu osob, hlučnosti a pohyb cudzich osob a vozidiel hosti.

    Asi sa poďakujú iniciative p.Luptaka.

    Páči sa mi

    • Dobry den.
      Aj ked sa skryvate (hanbite sa za svoje meno?) tak vam odpoviem. Asi neviete, ze Povazska 1 a Povazska 9 odmietli same v roku 2016 vystavbu parkovisk pred blokmi po 25 parkovacich miest. A bez Liptaka. A teraz sa malo postavit 138 miestne parkovisko za blokom Povazskej 1. Apropo, to parkovisko by bolo v rozpore so STN. Ved teraz si postavia namiesto parkoviska garaz a ta bude musiet byt tiez verejna, tak kde je problem? A tu garaz im schvalil mestsky parlament na zaklade ich prislubov a nie Liptak. A ja som len chcel to, co je schvalene. Nic viac.
      Teraz len riesim nizku cenu a to, aby boli jasne podmienky. Nic viac. Ale vidim, ze Vam bordel a konanie investorov v rozpore s platnymi uznesniami asi viacej vyhovuje.
      Vdaka
      ZL
      PS: Ked nenapisete nabuduce vase meno, tak vam uz neodpoviem. Mam rad fer hru. Vdaka.

      Páči sa mi

Pridaj komentár