Koľko stojí v Košiciach 1 m² pre smerákov a koľko pre občanov ?

Svoje príspevky uverejňujem preto, aby som občanov prinútil trošku sa zamyslieť, nakoľko zväčša hájim ich práva, aby som poslancom hlbšie ozrejmil problematiku, lebo nakoniec budú o nej hlasovať, a aby som zároveň ukázal svoje videnie problému a navrhol možné riešenie…

Dňa 12.12.2016 sa koná rokovanie Mestské zastupiteľstva v Košiciach, kde primátor Raši navrhol prerokovať viacero veľmi diskutabilných bodov. Jeden z nich je – predaj mestských pozemkov firme Domov Terasa s.r.o. (prepojená na stranu SMER) na slávnej Považskej 40. Návrh je aj preto zaujímavý, že mesto zásadne nepredáva vlastné pozemky pod súkromnými parkoviskami a objektami statickej dopravy. Funguje to tak, že súkromník postaví parkoviská a tie prevedie na mesto Košice.
Tu sa ale chystá výnimka.
Prečo?
Z návrhu ani nikto nevie, aká výnimka a čo by tam malo stáť a dokedy…
Bude to súkromné či verejne prístupné ?
A o cene už ani nehovorím…
Okrem ceny sa z návrhu nedozviete vôbec nič.

A teraz poďme k cene pozemku na Terase v Košiciach.

Borovicový háj = minimálne 76 EUR/m²
Dané územie je bývalé vojenské cvičisko, na ktorom za socializmu vysadili stromy. Nie je to stavebný pozemok, nie je tam ani infraštruktrúra a nie je tam možné stavať
Primátor Raši plánoval predložiť na dané rokovanie aj materiál o Borovicovom háji, kt.vlastnia súkromníci (polovicu osoba prepojená na stranu SMER) a mesto vyrátalo, že jeden meter štvorcový by stál mesto viac ako 76 EUR.

Pozemky občanov pod garážami či malé trávnaté úseky v rodinnej zástavbe = 83 EUR/m²
Mesto na danom rokovaní ide predávať aj pozemky pre občanov. Pod garážami 16-17 m² a jeden m² ich bude stáť aj 83 EUR/m².

Stavebný pozemok v centre Terasy vedľa OC Galéria, pre smerácku firmu = 45 EUR/m²
Jedná sa skoro o 100% rozdiel v cene.
Prečo má mať na smer prepojená firma dostať stavebný pozemok v centre Terasy za polovičnú cenu? Už teraz sa teším na tie argumenty a dôvody ato najmä z úst najväčšieho lobistu danej firmy, ktorým je samotný starosta Západu Ján Jakubov (SMER). Hrozné, ale smutne reálne.

A teraz poďme k návrhu uznesenia a k dôvodovej správe, z ktorých sa nedozviete takmer nič. Iba cenu.

navrh-uzneseniaV návrhu uznesenia nenájdete:
1, Aký parkovací dom chcú postaviť ?
2, Aká má byť minimálna kapacita (počet aut) daného domu, lebo by mal pokryť potreby pre vyše 200 áut?
3, Bude dom verejne prístupný alebo bude slúžiť len pre obyvateľov Považskej 40/A a 40/B ?
4, Ak bude verejne prístupný (zatiaľ táto podmienka platí), bude tam platené vstupné ?
5, Ak bude vstup a parkovanie platené, väčšina obyvateľov Považskej 40 bude parkovať mimo toho park.domu, čiže niekoľko desiatok/stoviek áut zaplní okolité parkoviská medzi blokmi. Čo s tým?
6, Dokedy musí investor parkovací dom postaviť?

7, Mesto nikdy nepredalo mestské pozemky pod objektami statickej dopravy. Prečo teraz táto bezprecedentná výnimka?

Nemali by byť body 2 až 6 jasne zadefinované v návrhu uznesenia a taktiež toto všetko podmienené a poistené vymožiteľnými sankciami pri nedodržaní? Investor aj vlastným zákazníkom sľuboval kde-čo a nedodržal to, a snažil sa to aj roky voči mestu, takže treba byť stále v strehu, lebo úprimne povedané, ja ich sľubom a aj sľubom smeráckych politikov neverím. Preto žiadam jasné naformulované uznesenie.

Aký je váš názor? Ako by ste to vy riešili?

dovodova-spravaNa záver chcem povedať, že som rád, že je snaha vybudovať parkovací dom, čiže hromadnú poschodovú garáž, ktorá by mala pokryť potreby obyvateľov okolo budov na Považskej 40. Vyše 3 rokov som za toto bojoval, lebo takto to bolo schválené, no táto smerácka firma a smerácky politici vždy hľadali, ako toto všetko obísť a podobne. O to viac ma teší, že v dôvodovej správe mesta Košice sa píše presne to, čo som žiadal a tvrdil celé tie roky a musel za túto realizáciu doslova bojovať práve s politikmi, ktorí by ako prví mali rešpektovať tieto uznesenia a regulatívy.

Celý bod 64http://kosice.sk/rokovanie_mz.php?id=149

1 thoughts on “Koľko stojí v Košiciach 1 m² pre smerákov a koľko pre občanov ?

  1. Spätné upozornenie: Vážená pani poslankyňa, pán poslanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach (otvorený list). | MVDr. ZDENKO LIPTÁK ...vždy na strane občanov a ich práv

Pridaj komentár