Prečo nebudem hlasovať za univerziádu EYOF 2021 v Košiciach.

 

Európsky olympijský festival mládeže… toľko diskutovaná téma v dnešných Košiciach. Úžasná príležitosť pre Košice a Slovensko ako sa zviditeľniť, ale aj fantastická príležitosť pre politikov ukázať, že vedia organizovať takéto akcie európského významu a nielen pekne rozprávať.

O tom, že v roku 2021 by mali Košice organizovať EYOF sa rozhodlo v roku októbri 2016 v Minsku, na základe žiadosti Košic, ktorá sa zrodila v marci 2016 v Košiciach, čo sa dokonca zapísalo aj do kroniky mesta Košice. Už v marci 2016 bolo jasné, že Košice sú jediný kandidát.
zdroj: https://www.judo.sk/articles/2016/03/14/kosice-kandiduju-na-usporiadanie-eyof-2021

Tu sú aktéri danej marcovej akcie

V júni 2016 do Košíc dorazila kontrola a videla to, čo ja nevidím ani dnes.
Kateřina Nyčová, manažérka pre Európsky olympijský festival mládeže: „Hoci je mnoho športovísk pripravených výborne, zásadnej rekonštrukcii sa nevyhnú košické internáty, ktoré poslúžia zúčastneným“. Zopakujem – „ Hoci je mnoho športovísk pripravených výborne“
zdroj: https://www.info.sk/sprava/102363/kosice-maju-velku-sancu-na-usporiadanie-eyof-2021/

Pozrite si video z Minska s ďalšími rozprávkami tentokrát od predstaviteľov mesta Košice R.Rašiho a manažéra športu mesta Košice p.Šuleka, ktorý tvrdí v roku 2016, že tenisové centrum bude dokončené v roku 2017   – https://www.youtube.com/watch?v=jc3vvI8qkaM

Košice sa zaviazali, že v apríli 2017 založia Organizačný tím (“najvyšší riadiaci orgán príprav”), ktorý by mal pod riadením a kontrolou všetko okolo EYOF – časový harmonogram, financie, papierovačky, vybavovačky, aby sa všetko v kľude a pekne stihlo. Preto som ako mestský poslanec položil manažérovi športu mesta Košice na rokovaní parlamentu 08.03.2019 otázku, čo daný tím do dnešného dňa urobil. Odpoveď bola šokujúca: „Tím nebol založený, lebo v roku 2017 boli krajské voľby.“ Väčší nezmysel som nepočul. Ako manažér platený mestom, mal na toto upozorňovať poslancov v Komisii športu, mestských poslancov, prípadne poslať médiam tichý bonz, aby na to tlačili.
On ale mlčal……až do dnešných dní.

Veľkú “zásluhu” na ničnerobení okolo EYOF majú aj mestskí poslanci v rokoch 2014-2018 z Komisie športu pri mestskom parlamente

A čo robil Richard Raši v roku 2017 ? Ohadzoval sa farbami :/
K výjazdom za vládou v roku 2019.
Ja osobne danými výjazdami za R.Rašim – vicepremiérom pre investície a informatiku, aj keď informatike a investíciam totálne nerozumie – som nebol naklonený, lebo on nesie najväčšiu vinu na danom stave.
Tento pondelok (18.03.2019) mesto vyslalo druhú delegáciu. Ja som tvrdil, že Raši si chce len danú situáciu vychutnať do chrumkava, nič neporiešia, ale bude trvať na realizácii tenisového centra za 30 000 000 EUR na Popradskej. Stavbu považujem za predraženú a na veľmi zlom mieste (doprava, hluk, napr. z koncertov, ktoré by halu živili). Raši a aj všetci smeráci strašne tlačia na realizáciu tejto predraženej haly. Kto vie prečo ? Ale asi tušíme.

Prečo som bol proti výjazdom do Bratislavy?
Lebo aj keby vláda prisľúbila 20 či 30 miliónov, dnes najväčším nepriateľom tejto celej akcie je čas. Zákonné časové podmienky výberových konaní a samotné realizácie stavieb nepustia. Stačí, že sa niekto odvolá… A priznám sa, že podľa toho, ako sa správajú smeráci okolo celej tejto akcie, jedná sa možno aj o pascu na súčasné vedenie mesta – choďte do toho a my Vám na tom zlomíme väzy. Bude predsa pred parlamentnými voľbami a smeráci stále ovládajú štátne úrady a pečiatky. A ja im neverím.

SMERákom v Košiciach nikdy nešlo o košičanov, ale len o kšefty a politické hry. Ak by to tak nebolo, tak po 8 rokoch vládnutia SMERu by Košice vyzerali ináč. Dovliekli do Košíc svojho bieleho dreveného koňa, cez ktorého ovládajú EEI a KOSIT – monopolné firmy, ktorým košičania musia platiť. Žiadna poriadna koncertná sála pre 1000 ľudí, žiadne cyklotrasy či moderná športová hala a podobne.

Kde budú bývať športovci?
Podľa plánu by malo cca 3500 športovcov + štáby (spolu cca 5000 ľudí) bývať na internátoch, ktoré je potrebné zrekonštruovať. Ak sa opýtate ľudí, tak Vám povedia, že toto sa do roku 2021 technicky stihnúť nedá. Ak nebude EYOF, i tak budú internáty vynovené, no nie do roku 2021.

Financie.
Je potrebné si uvedomiť, že po zákonoch schválených v NRSR (rekreačné preukazy, čistenie chodníkov mestami, obedy zadarmo, zvýšenie minimálnej mzdy) sú mestá a obce na Slovensku podfinancované, vrátane mesta Košice a aj mestských častí. Mestá pravdepodobne čaká  zvyšovanie daní z nehnuteľností či poplatkov. Preto akýkoľvek milión zle investovaný bude v rozpočte mesta chýbať.

A čo ďalej?
Som za to, aby peniaze, ktoré chceli dať mesto a aj kraj na EYOF, nedali na EYOF, ale aby sme si sadli so športovou obcou v meste a spoločne rozhodli, do akých športových realizácií investujú mesto a kraj dané financie – od rekonštrukcie Angels arény, cez výstavbu modernej haly pre gymnastiku a atletiku, či do nepredraženej tenisovej haly napríklad na VŠA vedľa futbalového štadióna, aby obe mohli využívať rovnaké parkoviská… Investujme dané peniaze premyslene a najmä zodpovedne. Nie pod tlakom, nepremyslene a narýchlo niečo zbúchať a aj to s neistým koncom.

3 thoughts on “Prečo nebudem hlasovať za univerziádu EYOF 2021 v Košiciach.

  1. Dobrý deň p.Lipták,
    musím na tento váš názor reagovať. Vy s vašim expresívnym vystupovaním viete osloviť veľa ľudí a ste viditeľný. Aj v tomto článku kritizujete a poukazujete na nedostatky. Vďaka vaším kritickým postojom vás ľudia vnímajú. A práve preto, musíte cítiť za vaše slová aj zodpovednosť. Idete urobiť vážne rozhodnutie o príležitosti pre Košice, ktorá tu tak skoro nebude. Tých benefitov je veľa. Nie iba športoviská.
    Áno, asi pri získavaní nominácie EYOF boli informácie prikrášlené. Áno, asi sa doteraz veľa neurobilo. Ale žiaden takýto projekt nie je bez rizík. Tie musia byť vyvážené odhodlaním a tvrdou prácou. To je moja životná skúsenosť. Odhodlanie a chuť veci meniť z vedenia mesta a poslaneckého zboru necítim. A to je premrhaná šanca.
    Máme pred sebou 24 mesiacov a rozpočet je veľmi podobný ako rozpočet mesta Gyor. (bez nákladov na olympijsku dedinu, teda u nás internáty). Dá sa to. Skúste dať tú kritiku minulosti nabok. Nestrácajte ňou čas. Skúste sa na celú tu vec pozrieť optimisticky. Ak to nedokážete, neurobíte nič. A za toto nesiete zodpovednosť.

    Páči sa mi

    • Dakujem za konstruktivnu reakciu. Priznam sa, ze ak by sme mali 3-4 roky do akcie, nevaham. Ked som sa ale rozpraval s ludmi okolo toho, tak aj vacsina z nich hovori, ze radsej neriskovat. Ved si len pozrite v akom pravnom a technickom stave je Good angels hala. Mesto to uplne zanedbalo. A to, co sa dialo na rokovani mestskeho parlamentu za Petruska, ked bol pritomny p.Jendrichovsky, tak to bola uplna hanba zo strany mesta. Totalna nepripravenost a amaterizmus. NTC na Popradskej je uplne zle miesto a este horsie dopravne riesenie, cize takmer ziadne… atd atd.
      Rasi je ten posledny, ktory by sa mal k danej teme vyjadrovat, lebo on uplne zlyhal co sa tyka pripravnych prac. A dnes nemame CAS. Defacto, vsetko je v mojom clanku. Vdaka a pekny den.

      Páči sa mi

      • p. Lipták,
        prečítal som si váš blog. Našiel som ľ argumenty prečo budete hlasovať proti a niekoľko kritických poznámok k minulosti. Zosumarizujme si argumenty. 1) obava z toho, že sme stratili čas a realizácia sa nestihne a 2) zvýšené náklady na prevádzku magistrátu. Ostatné kritické komentáre sú pre pragmatický pohľad nepodstatné. Teda zostáva
        1) čas realizácie – máte k tomu nejaké odhady a expertizy? Čo konkrétne je podľa toho kritické? Rekonštrukcie hál určite nie. Máte to?
        2) financie na prevádzku. To určite bude nutné tak či tak a očakáva sa, a vždy sa očakávalo, že ak bude nové vedenie hospodáriť ako sa má a bez provízií a podobne tak sa aspoň 15percent ušetrí. A máte to tiež.
        Máte zodpovednosť. Chápete to?

        Páči sa mi

Pridaj komentár