Dokedy budú košičania financovať cez dane a poplatky najdrahších komunálnych politikov na Slovensku?

……….alebo: „Dávali by ste niekomu 100% plat za 30% výkon ?“

.

V súčasnej dobe samosprávy a aj samotní obyvatelia Slovenska prechádzajú ťažkým obdobím najmä
z pohľadu financií. A podľa mňa rok 2024 bude ešte náročnejší. Preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo môžme a musíme vylepšiť, kde ušetriť či zefektívniť fungovanie v našich mestách.
Ak nám chýbajú financie, je potrebné hľadať rezervy, zistiť kde preteká nádrž a kde čo zbytočne financujeme z daní a poplatkov obyvateľov. Toto by sa malo urobiť ako prvé. V Košiciach to “prvé” ale nechce nikto urobiť, lebo im daný systém vyhovuje. A to najmä tým, ktorí o tom rozhodujú.

Po roku 1989 sme začali budovať „novú“ spoločnosť. Na to, ako majú fungovať obce a mestá prijala národná rada Zákon o Obecnom zriadení (369/1990). A kedže Bratislava je hlavné mesto, tak pre ňu sa prijal osobitný zákon. No, a tu sa ozvali aj východniari z Košíc, že či my sme horší ako Blava, veď sme druhé najväčšie mesto SR !!!………. a tak niekto vymyslel krutý a drahý trest pre Košice – Zákon o meste Košice. Nič horšie sa košičanom stať nemohlo. Zákon, ktorý veľa komplikuje a jeho prevádzka je strašne drahá a nefunkčná. No a toto platia košičania vyše 30 rokov zo svojich daní a poplatkov. Milióny eur vyhodené vonku oknom. Vlastne nie oknom, ale na účty politikov, ktorým to celé roky vyhovuje.

Podľa Zákona o obecnom zriadení funguju všetky obe a mestá na Slovensku okrem Bratislavy a Košíc, len tam k tomu zákonu boli prijaté ešte dva osobitné, ktoré som spomínal. Obce a mestá fungujú tak, že na čele je starosta, ktorý riadi a zodpovedá za všetko v meste. Košice sú rozdelené na 22 mestských častí a tie na 3 skupiny. Prvú tvoria malé mestské časti, v ktorých starosta rieši aj osvetlenie, čistotu, zimnú údržbu (okrem ciest po kt.jazdi MHD). Potom je tu samostatné KVP, ktoré ako jediná veľká MČ časť má vlastné kompetencie (okrem odpadu, stavebného úradu a pár drobností).

No a potom je tu skupina 8 veľkých MČ, podľa mňa super drahých a takmer bez kompetencií, čiže skoro zbytočných, kde starosta nezodpovedá ani za to, čo starosta v malej MČ a už vonkoncom čo má pod palcom starosta KVP. Takmer 70% financií, čo vyberú veľké MČ od obyvateľov ide len na chod úradov a na platy a odmeny politikom.

A keďže som z MČ Košice Západ (Terasa), tak si tú drahotu a nefunkčnosť ukážeme na Terase, ktorá ma cca 40 000 obyvateľov. Podobný počet (35 000) má aj mesto Michalovce. Budem rád, ak to nebude brať niekto osobne.

Primátor mesta Michalovce riadi a zodpovedá úplne za všetko. Cez stavebné veci, dopravu, škôlky, základné školy, knižnice, osvetlenie, čistota, kosenie, odpady. Všetko. Plat má podľa zákona (Zákon č. 253/1994 Z. z.) a podľa počtu obyvateľov. Aj Michalovce, aj Košice Západ majú skoro rovnaký počet obyvateľov a preto obaja starostovia majú aj rovnaký základný plat. S tým rozdielom, že starosta MČ Košice Západ (ale aj Juh, Staré mesto, Sever, Nad jazerom, sídl.Ťahanovce, Dargovských hrdinov (Furča), Šaca) majú maximálne 30% kompetencií (a aj to som prehnal). Všetko ostatné čo robia MČ je najmä show pre voličov. Veľké MČ sú defacto najdrahše kultúrne agentúry na Slovensku.

Ak zavoláte na MČ, tak takmer za všetko zodpovedá niekto iný a tak sú veľké MČ defacto také výhybkárne. Veľké MČ nie sú ani účastníkmi stavebných konaní na ich území. Môžu sa vyjadriť (skoro tak ako vy) a to je asi všetko. Raz som povedal, že to realizuje veľká MČ by dokázalo zmanažovať 5 čelné občianske združenie. Košičania ale platia zo svojich daní a poplatkov desiatky politikov bez právomocí (starostovia s 5000 € platmi, ich zástupcovia, prednostovia úradov a stovky úradnikov na nich). Za tie roky sa jedná o milióny eur, ktoré dnes chýbajú v meste. Mňa sa raz opýtala pracovníčka úradu MČ Západ, že na čo je vlastne daný úrad zriadený ? Už aj jej to bolo trápne, ako sa tu hráme na decentralizáciu a ako sa množstvo ľudí priživuje na nefunkčnom systéme.

Košice nech sa rozdelia na 5-6 MČ. Každá nech má kompetencie mesta a nech zodpovedá ZA VŠETKO na svojom území. Nech si takéto MČ určujú aj vlastné rôzne výšky daní (z nehuteľnosti) na svojom území. Nech zodpovedajú aj za škôlky a ZŠ, dopravu (okrem MHD), osvetlenie, zvoz odpadu….proste všetko. Aspoň sa ukáže, ktorý starosta je aký manažér. Lebo dnes si len vegetujú na svojich úradoch takmer bez kompetencií a všetko to financujú košičania cez dane a poplatky. Im daný systém vyhovuje a preto za celé roky nikto v mestskom parlamente nenavrhol zmenu. A pritom v košickom parlamente sedia celé roky starostovia takmer všetkých veľkých mestských časti… Dokedy dámy a páni starostovia ?

Pridaj komentár